Бивш посланик: Радев не защитава Мадуро, а руската позиция за Мадуро

Кадър: Нова телевизия
share

Радев не защитава Мадуро, а руската позиция за Мадуро. Откакто е встъпил в длъжност повтаря всички руски опорни точки. Това заяви в студиото на "Здравей, България" бившият посланик в Македония Александър Йорданов.

,,Убеден съм, че Русия постоянно се намесва в нашите избори. Публична тайна е, че има руската държава има пръст в издигането на кандидатурата за президент на Румен Радев. Това бе и официално оповестено от ген. Леонид Решетников. От момента, в който е избран, президентът последователно защитава проруски позиции – от свалянето на санкциите за Русия до подкрепа за венецуелския диктатор Мадуро'', допълни дипломатът.

Във връзка с причините около отравянето на Емилиян Гебрев Йорданов счита, че в този случай не са изключени руски интереси.

,,Вярвам на Гебрев, който ясно заяви откъде може да му е дошло това на главата. Ставало е дума за този проблем – за това че руската страна прави опити да попречи на България да продава оръжие и те спекулират с една тема за лицензите. Според руснаците ние вече нямаме право да произвеждаме оръжие, защото въпросните лицензи са ни ги дали те. С други думи, искат да ни изтласкат от пазара на оръжие, но ние трябва да защитим този тип индустрия, независимо каква е тя. Не Русия е тази, която ще ни каже какво може да произвеждаме и къде да го продаваме. Мисля, че това време отдавна мина'', коментира Йорданов.

,,Не вярвам зад отравянето на Гебрев да стои Руското военно разузнаване, което пък да е изпълнявала някаква частна поръчка. Едва ли можем да обявим и самия акт на отравяне като някаква терористична заплаха отвън'', сподели по темата със случая Гебрев бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин.

Относно опасенията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов за евентуална намеса на Русия в изборите у нас Калфин заяви, че това е по-скоро търсене на оправдание.

,,Звучи ми като търсене на оправдание. Ако има някакви съмнения, че може да има фалшиви новини или хакерски атаки, трябва да се вземат необходимите мерки за предпазване от тях. Все пак господин Цветанов е и законодател'', посочи той и добави, че не Русия, а българските граждани избраха Румен Радев за президент.

,,България е интересна държава, защото е на Балканите, а тук всяка по-голяма сила има някакъв геополитически интерес – и Русия, и САЩ'', завърши Калфин.

Водещи новини

Още новини