Руски депутат: Надяваме, че България ще се върне към Южен поток

Булфото (архив)
share

Ние много се надяваме, че решението на България да спре реализацията на газопровода "Южен поток" не е безвъзвратно, каза председателят на комисията за външна  политика в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачов, предаде ТАСС.

"Аз оставам оптимист за това, че противоречията ще бъдат преодолени и проектът ще започне да се осъществява на практика", изрази надеждата си депутатът. Той днес в Москва прие заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов и съпредседателя на групата за приятелство с Русия Красимир Велчев. Косачов отбеляза още, че общата позиция на Европейския съюз е важна. "В същото време обаче е важна и суверенната позиция на вашата страна. Ние разбираме, че България е приятелска към нас държава, но членството на вашата страна в ЕС и НАТО не дава много свобода за маневри. Въпреки определени различия, нашите страни са тръгнали по правилния път", посочи още сенаторът.

Велчев и Христов се срещнаха и с председателя на групата за приятелство  с България в Съвета на федерацията Василий Икоников. Руският парламентарист пред гостите предложи да се задълбочи сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката, като и създаване на двустранна комисия за борба срещу фалшификациите на историята.

Водещи новини

Още новини