МКС може да остане без екипаж

gettyimages
share

Руската корпорация "Роскосмос“ не изключва Международната космическа станция (МКС) да остане без екипаж, но ще се опита да избегне подобно развитие на събитията след аварията с космическия кораб "Съюз". Това  каза изпълнителният директор на държавната корпорация Сергей Крикальов, цитиран от РИА Новости.

Крикальов отбеляза, че плановете за изпращане екипажи на МКС ще се променят, както и датата на връщане на екипажа там. "Най-вероятно датите на старта на товарния кораб, който трябваше да лети по-късно, ще се променят. Разглеждаме взаимодействието с партньорите, промяната на програмата, промяната на датите за полет", обясни той.

Според представителя на "Роскосмос" в предвидения график няма да се проведе и излизането в открития космос, насрочено за 15 ноември, за да проучат дупките в корпуса на кораба "Союз". Той подчерта, че корпорацията ще търси възможност да организира това излизане.

Ракетата "Союз-ФГ“ вчера не успя да изстреля космически кораб “Союз-М10“ с новия екипаж на МКС в орбита. Астронавтите успяха да кацнат със спасителна капсула на Земята. Руският космонавт Алексей Овчинин и американецът Ник Хайг не бяха ранени. Двигателите на ракетата, която трябваше да достигне до Международната космическа станция, изключиха около 2 минути след излитането от космодрума в Байконур. Капсулата се приземи на казахстанска територия и на мястото бяха изпратени спасителни екипи, които да осигурят здравето на космическия екипаж. За щастие всичко се размина без жертви, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини