Шоколадови роби

share

Световната шоколадова индустрия на стойност няколко милиарда долари започва с работници, какъвто е Абдул. Той живее заедно с десетина други резачи във ферма в Кот д'Ивоар, пише в свой анализ "Си Ен Ен".

Абдул държи в ръцете си жълти какаови черупки и с два бързи удара ги отваря, за да покаже млечно белите какаови зърна. След това той хвърля зърната в по-голяма купа.

Адул е на 10 години и вече 3 години работи тази работа. Но досега никога не е опитвал шоколад.

По време на разследването на инициативата на Си Ен Ен, наречена "Проект свобода", екип журналисти разкриха, че детския труд, трафика на хора и робството са най-многобройни в индустрията, която произвежда най-много лакомства в света.

След серията информационни доклади, които се появиха за пръв път през 2001 г. и в които се засягаха редица примери, свидетелстващи за огромните нарушения в производството на какао, законодателите в САЩ извършиха огромен натиск за промени в тази индустрия. Една от основните цели тогава бе да се потвърди, че в търговията с какао няма да се използва детски труд. "Той имаше за цел да сложи край на принудителната работа на децата на полетата с какао", отбелязват журналисти.

УНИЦЕФ смята, че почти половин милион деца понастоящем работят във ферми в Кот д'Ивоар, които произвеждат почти 40% от световните запаси на какао. Агенцията посочва, че стотици хиляди деца, много от тях жертви на трафик на хора, са ангажирани в най-тежките форми на детския труд.

Неотдавнашно проучване на Университетът в Тулан се посочваше, че усилията на индустрията да сложи край на детския труд са "несъразмерни" и "непълни" и че тази инициатива не е достигнала до цели 97% от фермерите в страната.

Деца като Абдул обаче не знаят нищо за подобни протоколи или намерения. Те знаят само за работата, която им предстои да свършат. След като умира майката на Абдул, той е взет почти насила от домашното огнище и е доведен до фермата от другата страна на границата. Абдул признава, че всичко, което получава е само малко храна, наръч дрехи и периодичен бакшиш от стопанина.

Абдул е модел за ​​дете роб на модерното време


Но той не е единственото дете, което работи в неговата група. Яку твърди, че е на 16 години, но изглежда много по-млад. "Майка ми ме доведе от Буркина Фасо, след като почина баща ми", заяви той. В момента краката на Яку са нашарени от мачетата. Той не може да почисти тревата от полетата с какао, без да се нарани. По време на жътва, всеки ден той реже тонове какаови зърна. Но емоционалните белези са много по-дълбоки.

Едни от основните играчи в търговията с какао в Кот д'Ивоар, което не е никаква изненада, са ... нейните управляващи. Въпреки, че на страната се пада голяма част от доходоносният бизнес в световен мащаб, тя продължава да е една от най-бедните в света.

"Тридесет години политическа нестабилност й причиниха много вреди на нашата икономика като цяло, и на селскостопанския сектор, и особено на какаовата индустрия", заявява Сангафова Коулибали, министър на земеделието. "За съжаление, тези години вече са изгубени".

В момента много наблюдатели са на мнение, че новото правителство няма да посмее да сложи като приоритет края на робството в полетата с какао.

Водещи новини

Още новини