"Вашингтон пост": САЩ засилват подкрепата си за турските военни операции в Сирия

Getty Images/Guliver
share

САЩ засилват подкрепата си за турските войски в борбата им срещу "Ислямска държава" в Сирия, пише в. "Вашингтон пост".

Според източници на вестника от администрацията на САЩ американската авиация вече е започнала да събира за турската страна разузнавателна информация за позициите на ИД в северозападната част на Сирия. По-нататък Вашингтон ще усили и подкрепата си за турското настъпление срещу сирийския град Ал Баб. Решението е взето след няколко седмици консултации между представители на външните и военните министерства на Турция и САЩ.

САЩ ще подкрепят турските сили с удари по позиции на екстремистите, предоставяне на оборудване и евентуална помощ от съветници от специалните части на САЩ. Същата подкрепа получават и представителите на умерената сирийска опозиция, отбелязва ТАСС.

Представители на Пентагона заявиха за "Вашингтон пост", че полетите на американската бойна авиация в района на Ал Баб могат да доведат до конфликти в сирийското въздушно пространство. Турската и руската авиация също нанасят удари по позиции на екстремистите в този район, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Президентът Барак Обама е и в заключителен етап на обсъждане на възможността САЩ да доставят оръжия на сирийските кюрди, които водят операция за освобождаване на държания от ИД град Ракка, пише "Вашингтон пост".

Водещи новини

Още новини