Учен, предсказал 9/11: Доналд Тръмп ще разруши САЩ

gettyimages (архив)
share

САЩ ще престанат да бъдат световна велика сила до 2020 г., пише британският в. Индипендънт.

Изданието се позовава на изследване на норвежкия социолог Йохан Галтлунг. Ученият, който твърди, че е предсказал атентатите от 11 септември 2001 г. (9/11), в своята книга "Край на американската империята", смята, че политиката на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп ще бъде началото на края на американското господство на света. Една от основните причини е критичното отношение на бъдещия стопанин на Белия дом към НАТО.

Тръмп още преди избирането си заяви, че ще ограничи подкрепата на Вашингтон за съюзниците в Европа. "Не са чак толкова много държавите, които подкрепят американските военни операции. Към изтичането на първия мандат на Тръмп (2020 г.) много европейски съюзници може да се изтеглят от Близкия изток и другите горещи точки на планетата. Тогава САЩ ще бъдат принудени да воюват сами. Американската армия ще трябва да използва много повече ресурси за своите операции извън границите на страната. Това безспорно ще доведе до икономически колапс и САЩ ще загубят палмата на първенството", допълва експертът от скандинавската държава.

Ръководителката на американската програма в лондонски мозъчен тръст "Чатъм Хаус" Ксения Уикет не е съгласна с твърденията на Гатлунг. "САЩ са и ще останат световна сила. Америка има най-силната армия и икономика в света. В страната са концентирани голяма част от световния бизнес и престижните университети", каза тя пред изданието.

Водещи новини

Още новини