Българската кандидатура за ООН скара Москва и Берлин

Булфото
share

Евентуалната подмяна на кандидата ни за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с еврокомисаря Кристалина Георгиева предизвика дипломатически скандал между Берлин и Москва.

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова обяви, че по време на срещата на Г-20 в Китай германският канцлер Ангела Меркел се е опитала да убеди руските лидери да подкрепят "друг кандидат на България, а не издигнатия официално". Вчера руският външен министър Сергей Лавров е извикал посланика ни Бойко Коцев, съобщи руското МВнР. От лаконичния текст на съобщението се разбира, че са "обсъдени отделни аспекти от работата на ООН". Малко преди това Берлин обвини Москва, че твърдението как Меркел се опитала да окаже натиск не отговаря на истината. Говорителят на немското външно министерство Мартин Шефер заяви, че "официално лице" от руска страна е "разпространило информация, която обективно не е вярна", и нарече това "неприятелски" жест.

Брюксел също реагира на възможната подмяна на Бокова с Кристалина Георгиева. "Кристалина Георгиева все още е част от ЕК. Тя е много важен член на екипа, отговаря за десетина служби на институцията и върши изключителна работа", каза говорителят на комисията Александер Винтерщайн в отговор на изявление в "Туитър" на шефа на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер - Мартин Зелмайер. Зелмайер написа, че "това би била голяма загуба за ЕК, но Кристалина Георгиева би била силен генерален секретар на ООН и би накарала много европейци да се чувстват горди. Това би бил и силен знак за равенството на половете".

У нас от думите на двама виципремиери - Румяна Бъчварова и Меглена Кунева, и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов се разбра, че е напълно възможно вкарването на еврокомисаря в битката за ООН в последния час. Бъчварова обяви, че няма информация дали МС ще обсъжда днес подобен ход. Но не пропусна да отбележи, че представянето на Бокова е неубедително и "не може да се разчита на окончателно добро решение".

Припомняме, че на последното, четвърто гласуване за нов генерален секретар на ООН в края на миналата седмица Бокова падна от трето на пето място.

Водещи новини

Още новини