Кунева: Присъединяването на България към Шенген може да започне с въздушните и морските граници

  • 20 септември 2016 15:31

  • 1532
  • 6
Кунева: Присъединяването на България към Шенген може да започне с въздушните и морските граници
© Булфото

Без присъединяване на България към Шенген общите усилия за защита на външните европейски граници няма да са напълно ефективни; като начало процесът на присъединяване на страната ни може да започне с въздушните и морските граници. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 пред участниците в Съвета "Общи въпроси", съобщиха от кабинета й. Заседанието се провежда днес в Брюксел.

Кунева изтъкна, че и до момента страната ни полага огромни усилия, за да гарантира сигурността на външната граница на Съюза, и благодари за подкрепата на държавите членки и европейските институции и за финансовата помощ от 108 млн.евро.

Вицепремиерът Кунева подчерта ключовото значение на съвместното изявление ЕС-Турция за справянето с бежанската криза и заяви, че новата партньорска рамка по отношение на миграцията трябва да включва и страните по произход, редица страни от Азия и най-вече - Афганистан, пише БТА.

България настоява за ефективна реформа на Общата европейска система за убежище, която да гарантира справедлива, ефективна и устойчива система за разпределяне на молбите за закрила между държавите членки, каза Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22. Тя допълни, че Европейската система за убежище може да функционира единствено, ако се синхронизират условията както за търсещите убежище, така и за бежанците, получили закрила.

По отношение на търговското споразумение на ЕС с Канада (СЕТА) вицепремиерът Кунева отново постави въпроса за отпадане на визите за българските граждани.

В рамките на Съвета "Общи въпроси" министрите обсъждат дневния ред за заседанието на Европейския съвет, предвидено за 20 и 21 октомври 2016 г., което включва темите миграция, търговия и отношенията с Русия.

Заседанието продължава с междинния преглед на многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г. и обмен на мнения по приоритетите в работната програма на Комисията за 2017 година, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1532 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.09.27 | 06:54

6
Що за добитък ще туй, въздушни и морски граници в шенген, земята извън него
само питам

2016.09.25 | 13:35

5
Какъв, Шенген? ЕС да не са балъци! 1.Един шеф на ДАНС изчезва и ДАНС не може да го открие, докато не го намери жена му. 2.Втори шеф на ДАНС подсъдим за откраднати 5млн.лв. от...ДАНС. 3.Трети шеф на ДАНС със склад с контрабандни цигари за милиони/да не изостане от брат си, фалшифицирал подписа на Кмета Борисов и олеперил някакви имоти/. 4.Четвърти шеф на ДАНС...
Mitaka

2016.09.25 | 13:35

4
ку ку ку ку.....Кунева....ку ку...

2016.09.25 | 13:34

3
А аз искам първо подземните !Там е кьоравото !

2016.09.25 | 13:34

2
тази е умна точно колкото е красива

2016.09.25 | 13:34

1
И тая мръсна мастия требва да я дереме жива!

Добави коментар

Водещи новини