Естония: Русия отдалечи страните от ЕС една от друга

gettyimages (архив)
share

Руският президент Владимир Путин постигна своята цел, каза естонският външен министър Марина Калюранд, предаде Интерфакс.

Според първия дипломат на балтийската държава военната операция на Москва в Сирия е увеличила броя на хората, бягащи от бойните полета в близкоизточната страна към Европейския съюз. "Напливът на имигранти вся раздори между отделни членки от блока, от една страна. От друга, човешкият поток засили популизма в редица държави от 28-те. Това бе планирано в Кремъл отдавна и Путин постигна това, което искаше", допълни тя. Министърът допълни, че вижда и позитиви в действията на Москва. "Ние стигнахме до мнението, че трябва да бъдем единни", коментира дипломатът.

По думите на Карюланд с анексирането на украинския черноморски полуостров Крим през 2014 г. "Путин постави ЕС пред свършен факт. Ние не можахме да реагираме бързо", поясни тя.

Според министъра руският президент е надделял над американския си колега Барак Обама в световен мащаб. Бих се изразила така. "Ако стопаните на Белия дом и Кремъл се състезават по дърпане на въже, то победителят ще е Путин. Той успя да привлече на своя страна повече политици по света от държавния глава на САЩ", обясни Калюранд.

Водещи новини

Още новини