Арабист: Руснаците няма да се изтеглят напълно от Сирия

share

Решението на Путин да изтегли войските си от Сирия. Руснаците постигнаха целите си, те изпробваха оръжията си. Те няма да се изтеглят напълно, а само допълнителни части, които бяха докарани в Сирия. Това ще даде шанс на политическия процес за мир, който вече започна. Това каза д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания в ефира на БТВ.

„От друга страна за два месеца руснаците обърнаха баланса на силите в Сирия в полза на режима на Башар Асад“. По думите му три бази на Русия в Сирия ще останат защитени. Ракетните комплекси - също. Те заплашват всяка намеса срещу режима в Сирия, не са насочени срещу тероризма.

„Бежанският поток вече намаля значително“, посочи експерта. „Това се дължи на две причини - започналите мирни процеси и фактът, че голяма част от населението в северната част на страната вече е в Европа“. „Според мен бежанският поток от Сирия беше сведен до минимум откакто започна примирието, но още говорим за тези 2-3 млн., които са в Турция”, допълни Абауси.

„Войната срещу тероризма в Сирия ще продължи”, категоричен е Абауси.

„Положителното е, че руснаците и американците са категорично решени да стигнат до политическо решение”, каза още журналистът.

Водещи новини

Още новини