Медия от САЩ: В Катар спретнаха нефтен картел

gettyimages (архив)
share

Сделката между Русия и няколко страни от Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) много напомня на картел, коментира американската агенция Блумбърг.

Според автора на материала споразумението, което сключиха вчера министрите на Венецуела, Катар, Нигерия, Русия и Саудитска Арабия за замразяването на добива на нефт, е плод на едногодишни усилия на дипломацията и лобистите. Сега пред страните, разбрали се за намаляване на количествата, стои много труда задача. Те ще трябва да убедят и други държави да се присъединят към споразумението. Алжир, Еквадор, Ирак, Кувейт и Оман обявиха, че са готови да редуцират добива на черно злато. Основният препъни камък обаче е Иран. Ислямската република след вдигането на санкциите вече започна да продава течни горива и иска да възвърне позициите си на пазара.

Независимо дали други страни ще се присъединят към ограниченията, сделката от катарската столица – Доха много прилича на картелното споразумение от 1999 г. Заради сделката от края на миналия век цената на барел петрол стигна до 140 долара, припомня медията.

Водещи новини

Още новини