Турция: Ако се противодейства на Русия, това ще спре бежанците

gettyimages (архив)
share

Противодействие на руската политика в Сирия е необходимо, за да бъде спрян бежанският поток, каза турският премиер Ахмет Давутоглу, предаде ТАСС.

"Когато у нас пристигна германският канцлер Ангела Меркел, аз й казах, че първо трябва да се спре човешкият наплив в Турция, защото те от нашата страна тръгват към Европа. Точно заради това трябва да се противодейства на Русия, която със своята акция в Сирия гони хората. Меркел ни каза, че сме прави и поехме инициативата в ООН и НАТО. Получихме подкрепа и от Австрия. ЕС за пръв път има единна позиция по отношение на бежанците", каза министър-председателят на южната ни съседка. Анкара обвинява Москва, че с ударите на руските военновъздушни сили, започнали на 30 септември 2015 г., е засилила бежанската вълна.

Давутоглу се спря и върху думите на турския президент Реджеп Ердоган, който вчера заяви, че търпението на страната му по отношение на Сирия започва да се изчерпва. Премиерът посочи, че в Анкара е бил обсъждан план за действие, но не разкри подробности.

Водещи новини

Още новини