Експерт: Конфликт между САЩ и Турция е неизбежен, България вече е фронтова държава

share

Русия се намира в много тежко състояние и е пред колапс. Това се дължи на спада на цените на петрола. Турция е в същото положение. Там се намират пред гражданска война и нещата са изключително опасни.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност. Конфликт между САЩ и Турция е неизбежен. Това се дължи на факта, че Анкара не се интересува от войната срещу "Ислямска държава", докато за Вашингтон тя е изключително важна. Най-големите съюзници на САЩ срещу ИД са сирийските кюрди, които са огромни противници на Реджеп Ердоган. Това неизбежно ще доведе до конфликт. Правителството на Башар Асад има за цел да се задържи на власт, докато кюрдите действат изключително активно, а това не се харесва на Анкара, разкри Алексиев.

България става фронтова държава. Даже мога да кажа, че вече сме фронтова държава. Ние към момента сме в сравнително изгодно положение. Турци, Русия и Гърция изпитват тежки кризи. В Македония има режим, който е трагичен. Вижте държавите от Западните Балкани - там джихадизмът е навлязъл много силно. Сърбия не знае дали иска да бъде с ЕС или с Русия. Единствените стабилни държави сме ние и Румъния. Не трябва да изпускаме този шанс и трябва да поддържаме стабилна политика. Това ще доведе до възход, прогнозира екеспертът.

Водещи новини

Още новини