Париж формира световен фронт срещу ИД

gettyimages
share

Франсоа Оланд започна вчера светкавична дипломатическа офанзива, за да увеличи международното сътрудничество срещу заплахата от екстремизъм, пише в. "Вашингтон пост".

Френският президент Вчера той се срещна в Париж с британския премиер Дейвид Камерън, днес ще разговаря във Вашингтон с американския си колега Барак Обама, а през следващите дни ще се срещне с лидерите на Германия - Ангела Меркел, Италия - Матео Ренци и Русия - Владимир Путин. Планираното пътуване на Оланд в Москва в четвъртък увеличи спекулациите, че Русия, която започна собствена въздушна кампания в Сирия тази есен, смята себе си за глобален лидер в борбата срещу тероризма, отбеляза американският вестник.

Според испанския в. "Паис" Оланд опитва с дипломатическите си совалки да събере световните сили в единен фронт срещу "Ислямска държава" (ИД) и сегашният момент е по-подходящ от всякога за тази цел. Атентатите в Париж мобилизираха международната общност в подкрепа на Франция и Москва координира за пръв път с Париж бомбардировките си в Сирия миналия вторник. Срещата с Камерън е важна, защото Франция и Великобритания са единствените две ядрени европейски сили и единствените, които имат капацитета да разгърнат армиите си в отдалечена точка на света, допълва "Паис".

Вчера в Париж бе намерена жилетка с експлозиви, близо до мястото, където след атентатите на 13 ноември бе засечен телефонът на предполагаемия терорист Салах Абдеслам. Близкото разположение на двете улики и сходството между намерената жилетка и седемте, използвани от атентаторите в нападенията, кара следователите да вярват, че беглецът Абдеслам умишлено не е изпълнил самоубийствената си мисия, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".

"Защо това камикадзе не е свършило докрай работата си?", си задава въпрос френският в. "Фигаро". Изданието цитира следовател, който изтъква две хипотези. Или жилетката му с експлозиви не е гръмнала заради технически проблем, или внезапно се е паникьосал и не е пожелал да се самоубие. Абдеслам, който вероятно е напуснал Франция и е избягал в Белгия, вече десети ден е активно издирван, но остава като фантом, допълва "Фигаро" .

В редица френски градове полицаите разбиват врати, претърсват без съдебна заповед, агресивно разпитват хора, отвеждат ги в полицейските управления или ги поставят под домашен арест, пише "Ню Йорк таймс". Тези мерки са напълно законни в условията на извънредно положение, въведено от правителството и удължено с три месеца от парламента. Увеличават се тревогите, че Франция върви стремглаво към това да пожертва личните свободи за сметка на сигурността и че е на път да предизвика напрежение с живеещите в страната мюсюлмани, които и без това се чувстват огорчени и втора ръка хора, допълва американското издание.

Водещи новини

Още новини