Словакия: България да участва в Турски поток

share

България може да участва в газопровода Турски поток, предложи словашкият премиер Роберт Фицо, предаде ТАСС.

Днес ръководителят на кабинета в Братислава бе приет от руския си колега Дмитрий Медведев в Москва. Фицо предложи на домакина си съвместен проект за газопровод, в който да участват България, Румъния, Словакия, Унгария и Европейският съюз. "Това е свързано с руско-турския проект, чиято реализация ще започне през 2016 г.", подчерта той. Фицо подчерта, че не е обсъждал с Медведев въпроса за компенсации за недоставени количества газ.

Двамата премиери обсъдиха и санкциите. Руският министър-председател заяви, страната му няма да инициира отмяна на ограниченията заради намесата на Москва в Украйна. "Не сме ние тези, които въведохме санкциите", каза той. Медведев също заяви, че на всяко действие от страна на Брюксел Москва ще отговори реципрочно.

Фицо повтори позицията си, че той е бил против евросанкциите още когато въпросът е бил на ниво обсъждане. "От санкциите губим всички", заяви словашкият премиер. Той също подчерта необходимостта от преговори за излизане от кризата в източноевропейската страна. "Нито санкциите, нито дрънкането на оръжие ще решат проблемите на Украйна. Трябва да има диалог", заяви той.

Водещи новини

Още новини