В. Ню Йорк таймс: САЩ и Русия търсят нови пътища

gettyimages
share

Вчерашните руско-американски преговори в Сочи са една от темите във външнополитическите статии на големите американски вестници днес, но не и на челните им страници - американските медии предпочитат да ангажират вниманието на читателите си предимно с вътрешни проблеми.

"Ню Йорк таймс" описва атмосферата на срещите на американския държавен секретар Джон Кери с руския президент Владимир Путин и с външния министър Сергей Лавров като "откровена и сърдечна" - нещо, което не бе характерно за двустранния диалог през последната година и половина след избухването на украинската криза. Според пратениците на вестника в руския черноморски курорт целта на разговорите е била да се постигне обща стратегия за прекратяване на войната в Сирия и да се разреди напрежението в украинската криза.

Подчертава се, че Кери и Лавров след четиричасовите си разговори са окачествили дискусиите си като "начало на нов диалог, който може да доведе до по-широко сътрудничество по регионалните кризи". Според оценката на вестника "разговорите за изолация на Русия очевидно са оставени в миналото. Вместо това акцентът е поставен върху търсенето на нови пътища за сътрудничество, в частност, по въпроса за кризата в Сирия". Атмосферата на срещите в Сочи "бе различна от преди, в значителна степен бе лишена от озлобеността и риториката, характерни за времената на Студената война и за отношенията между двете страни през последните няколко години", посочва "Ню Йорк таймс".

Въпреки тази видима промяна в атмосферата, конкретни резултати по болезнените проблеми не бяха постигнати, пишат авторите на вестника. Но Москва изглежда доволна от визитата на Кери, възприемайки я като възможност за нормализиране на отношенията, в които са се натрупали толкова много негативи. Привеждат се думите на външнополитическия съветник на президента Путин - Юрий Ушаков, че разговорите са били "полезни и позитивни". Кери и Лавров са си обещали да работят още по-упорито, за да убедят враждуващите страни в Украйна да спазват примирието, постигнато в Минск, както и да изпълняват общата руско-американска стратегия от 2012 г. за създаване на преходно правителство в Сирия, която не е постигнала никакъв напредък до момента.

"Ню Йорк таймс" вижда изненадващ момент в това, че двамата външни министри са предупредили украинския президент Петро Порошенко да не се опитва да "освободи" международното летище на Донецк от проруските бунтовници, което би изложило примирието на "сериозно изпитание".

"Вашингтон пост" също е съгласен, че разговорите в Сочи не са постигнали някакъв пробив по обсъждания широк кръг от въпроси. Вестникът обаче отбелязва "изненадващо топлите коментари след срещата" между Кери и Путин. И двете страни изглеждат доволни от разговорите във вторник, пишат пратениците на "Вашингтон пост" в Сочи. Цитират се думите на Кери: "Ние рядко сме говорили така честно, както днес. Това бе важна визита във важно време. Не дойдохме тук с очакването, че ще успеем да намерим конкретен път към разрешаването на една или друга криза". Според вестника тази среща се е превърнала в "сериозно усилие да бъде възобновено сътрудничеството в области, в които САЩ и Русия могат да работят заедно, макар и продължаващите сражения в Украйна да си остават открита рана".

Посочват се и ответните думи на Лавров, че "ние не дойдохме тук да намерим общо виждане по всички въпроси, но тази среща ни помогна по-добре да се разбираме взаимно, вземайки предвид нашите мнения и интереси". "Вашингтон пост" привежда и думите на Анджела Стент - експерт по Русия и Източна Европа от Джорджтаунския университет във Вашингтон, че въпреки липсата на пробиви, срещата в Сочи "може да се превърне в начало на постепенно затопляне на отношенията".

"Белият дом, Държавният департамент, администрацията - всички те разбраха, че американско-руските отношения са по-лоши, отколкото когато и да било след идването на власт на Михаил Горбачов. Стигнахме до задънена улица в Украйна, но има други проблеми, като Сирия и Иран, по които трябва да работим заедно", подчертава тя пред вестника.

Водещи новини

Още новини