ЕС удължи срока на санкциите за Украйна

share

Европейският съюз удължи срока на санкциите, наложени на физически и юридически лица, заради кризата в Украйна, пише газета.ру.

Ограничителният режим върху 150 души и 37 организации ще продължи до 15 септември 2015 г. Попадналите под ударите на санкциите хора няма да имат право да влизат на територията на 28-те, а сметките на физическите и юридическите лица в европейски банки ще бъдат замразени. Брюксел днес също реши да не налага нови и да не разширява старите санкции върху руски компании. Представители на ЕС днес обяви, че в Брюксел не се обсъжда въпроса за изпращане на полицейска мисия в Източна Украйна, която да наблюдава спазването на споразумението за прекратяване на огъня, постигнато в Минск на 12 февруари 2015 г. След преговори в беларуската столица бе договорено също Донецка и Луганска (ДНР) област да получат широка автономия в рамките на Украйна.

Днес лидерите на самопровъгласилите Донецка и Луганска народни републики Александър Захарченко и Игор Плотницки в писмо до германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд (Мерколанд) за пореден път обвиниха украинския президент Петро Порошенко и премиера на страната Арсений Яценюк в нарушаването на споразуменията. Водачите на отцепниците поискаха Брюксел да наложи санкции на министър-председателя, началника на Съвета за национала сигурност Александър Турчинов и на други представители на властите в Киев и украински предприемачи.

Представителят на ДНР Денис Пушилин в интервю пред руска телевизия заяви: Киев има 24 часа да определи на кои територии ще даде автономия. Явно властите в Украйна нямат намерение да спазват договорености. Киев имаше срок от един месец да промени законите на Украйна.

Украинският парламента има насрочено заседание за 17 март. В дневния ред на Върховната рада точката за границите на районите, които ще получат особен статут, обаче не е включена, пише РИА Новости.

Водещи новини

Още новини