ЕС: Не сме готови за затягането на санкциите срещу Русия

gettyimages
share

Европа все още не е готова да засилили санкциите срещу Русия, заяви председателят на Съвета на Европейския съюз – Доналд Туск, предаде ТАСС.

Президентът на политическия блок даде интервю за в. Ню Йорк Таймс. Той пред изданието заяви, че постигането на съгласие между всички 28 държави в ЕС е трудно на този етап и не може да стане толкова бързо, колкото искат САЩ. "Постигането на консенсус по въпроса за нови ограничения е сложен процес", заяви полският политик пред вестника в навечерието на днешните разговори с американския президент Барак Обама. "Някои в Европа все още се надяват Русия да промени политиката си към Украйна", допълни Туск.

ЕС, САЩ, Япония и още няколко държави наложиха ограничения върху търговията с Русия заради намесата на държавата във вътрешните работи на Украйна. В отговор Владимир Путин забрани вноса на храни и напитки от държавите, наложили ограничения.

Темата за санкциите ще бъде обсъждана и при посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Токио. Тя призова санкциите да бъдат запазени в сегашния си вид и призова за урегулиране на конфликта по дипломатически път. В програмата на ръководителя на правителството на Федералната република са предвидени срещи с нейния японски колега – Шиндзо Абе и държавния глава на Страната на изгряващото слънце – император Акихито.

Водещи новини

Още новини