Путин и Обама с първи телефонен разговор от февруари

  • 26 юни 2015 07:22

  • 3199
  • 5
Путин и Обама с първи телефонен разговор от февруари
© Getty Images/Guliver

Президентът на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 е позвънил вчера на американския президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият (първият им телефонен разговор от февруари насам), предаде Ройтерс, като цитира съобщение на Белия дом. Двамата лидери са обсъдили необходимостта от противодействие срещу "Ислямска държава" и развитието на събитията в Близкия изток, както и ситуацията в Украйна.

Обама призовал Русия да изпълни задълженията си в рамките на Минските споразумения, включително изтеглянето на всички руски военнослужещи и техника от украинска територия. Лидерите на двете страни са обсъдили все по-опасната ситуация в Сирия и са подчертали важността на запаването на единството на групата "Петь плюс един" на продължаващите преговори, целящи да предотвратят сдобиването на Иран с ядрено оръжие.

В съобщение от Абакан в автономната република Хакасия, където Путин е на посещение днес, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви,че лидерите подробно са обсъдили текущата проблематика на двустранните отношения. Значително внимание било отделено на комплекса от въпроси, свързани с борбата против тероризма, особено с разпространяването на влиянието на "Ислямската държава" в Близкия изток, пише БТА.

Путин и Обама се договорили да възложат на министъра на външните работи Сергей Лавров и държавния секретар Джон Кери да се срещнат, за да обсъдят тази тема. По думите на Песков президентите са обсъдили реализацията на Минските споразумения и се договорили в най-близко време помощник-държавният секретар Виктория Няланд и заместник-външният министър Григорий Карасин да осъществят контакти за обсъждане на прилагането на тези договорености. Състоял се и подробен обмен мнения за ситуацията в Сирия и била засегната темата за уреждане на иранската ядрена програма, добави Песков, цитиран от ТАСС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3199 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.06.30 | 16:38

5
БРАВО НА ОБАМА, ПУТИН СИ ПОКОЗА НАКТИТЕ
каква разлика

2015.06.30 | 16:38

4
Великия Президент Путин и черното кафе на израел.
баба гицка

2015.06.30 | 16:38

2
казах ли ви, че капутин ще клекне

2015.06.30 | 16:38

3
Сигурно имаш впредвид баща ти ?

2015.06.29 | 22:03

1
Ще се сбият тези двамата, той Путин не закача другия, но онзи му се навира в ръцете и ще стане нещо...

Добави коментар

Водещи новини