Джон Кери ще се опита да убеди София да намали зависимостта си от Москва

gettyimages
share

Американският държавен секретар Джон Кери ще се опита да убеди България да намали своята зависимост от руските енергийни доставки, коментира РИА Новости.

Руската агенция смята, че първият дипломат на САЩ ще обсъди в София вариантите за диверсификация на енергийните доставки за България. Кери по време на срещите си с българския си колега Даниел Митов, премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев ще обсъди изграждането на газопровод от Гърция и евентуалното участие на американската компания Westinghouse Electric Co за изграждането на АЕЦ Белене.

Въпреки че търгът за строителството на "Белене", обявен през 2005 г., бе спечелен от руската фирма "Атомстройекспорт" през март 2012 българското правителство прекрати проекта за изграждането на втора АЕЦ. Следващия премиер Пламен Орешарски е нееднократно заявявал за размразяването на проекта, ако от него има икономическа изгода. Москва от своя стана нееднократно е заявявал за това, че София не е надежден партньор в енергийните проекти.

Руският президент Владимир Путин през декември 2014 г. заяви, че страната му не може да продължава с изграждането на газопровода "Южен поток", заради липсата на ясна опозиция в София и неконструктивната позиция на Европейския съюз. В същото време Русия обяви за проекта "Турски поток", по който ще се доставя газ за Турция, а оттам за други заинтересовани държави, припомня РИА Новости.

Водещи новини

Още новини