Украйна иска споразумение за свободна търговия и с ЕС, и с Русия

share

Най-добрият вариант за Киев би бил едновременно да има споразумение за свободна търговия както с Европейския съюз, така и с Русия. Такова мнение изрази в интервю за Си Ен Ен украинският президент Петро Порошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Сега най-добре би било да има договор за зона за свободна търговия с ЕС, а също и такъв режим с Русия", отбелязва Порошенко в интервюто, публикувано снощи. По думите му Украйна би била "идеалното свързващо звено" между Русия и ЕС в търговските отношения. Украинският президент заяви, че не очаква негативни реакции от Русия в отговор на планираното за днес подписване на икономическата част от споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, чийто основен елемент е създаване на зона за свободна търговия.

В Брюксел днес Порошенко коментира, че споразумението за асоцииране ще даде на Украйна шанс за модернизиране, но "за това са необходими мир и стабилност". "Споразумението е резултат от седем години работа. Днес е исторически ден за нашата страна", каза украинският президент. В интервюто си пред Си Ен Ен той се обявява против въвеждане от САЩ и ЕС на санкции срещу Русия, отбелязва руската агенция.

Днес обаче финландският премиер Александер Стуб, цитиран от ИТАР-ТАСС, съобщи след среща с Порошенко, че президентът на Украйна е за продължаване на активния натиск върху Русия.

Водещи новини

Още новини