Крайната цел на Путин са Балканите

share

Руският президент Владимир Путин иска да сложи ръка на Балканите, предаде Ти Ес Ен.

Според украински експерти Кремъл цели да завземе цялото украинско черноморско крайбрежие, а не само Крим. След източните градове Донецк и Луганск, важното пристанище Одеса и други портове могат да обявят независимост и да поискат присъединяване към Москва, като това ще лиши Украйна от излаз на море. Медията припомня, че обявената и непризната Приднестровска република още през 2006 г. е провела референдум, на който 97% от участниците са гласували за присъединяване на Русия. След евентуалната анексия на Молдова, следващата жертва на Кремъл ще бъде Румъния. По думите на специалистите Румъния не е голяма пречка за Путин, която според бившия служител на КГБ може да бъде превзета с един танков удар.

Медията припомня и за анкета, проведена в Сърбия през 2012 г. Жителите на балканската държава са посочили Путин като най-любимия си чужд политик. Заради това стопанинът на Кремъл има солидна подкрепа сред сърбите и на Балканите, коментира изданието. Според бившия лидер на британските либералдемократи лорд Пади Ашдаун  Русия може да използва Сърбия, като плацдарм за операция в съседната Босна и Херцеговина. "Който контролира Босна – контролира света", допълва бившият съюзник на премиера на Обединеното кралство Дейвид Камерън.

Специалистите правят паралели между политиката на Путин и на Адолф Хитлер. Експерти пред изданието припомнят, че фюрерът е започнал с агресията две години след като Берлин е бил домакин на Олимпиадата през 1936 г. Нацистка Германия през 1938 г. анексира от Чехословашкия Судетската област. Определено Путин действа по-бързо от Хитлер, коментират специалистите, като припомнят, за руското домакинство на Олимпиадата в Сочи в началото на 2014 г.

Водещи новини

Още новини