Азия е похарчила повече от Европа за отбрана

share

Разходите за отбрана на азиатските страни миналата година за пръв път са надхвърлили тези в Европа, се казва в публикуван днес доклад на Международния институт за стратегически изследвания, цитиран от БТА и Ройтерс.

В годишния доклад се подчертава, че военните разходи на Китай са нараснали в реални размери с 8,3 на сто за 2012 г., а средноазиатският прираст в това отношение възлиза на 4,94%. Същевременно номиналните разходи за отбрана сред
европейските членки на НАТО са намалели приблизително до равнищата от 2006 г. заради бюджетните съкращения, се констатира в документа, озаглавен "Военен баланс 2013".

"Повишаването на азиатските разходи бе толкова бързо, а строгите икономии в отбраната на европейските страни са толкова драстични, че през 2012 г. номиналните разходи в Азия (287,4 милиарда долара) надхвърлиха не само общите официални разходи на НАТО в Европа, но в цяла Европа, включително разходите на европейските страни, които не са членки на НАТО", пише в доклада.

Международният институт за стратегически изследвания омаловажава планираното от САЩ преместване на стратегическите интереси към Азия, тъй като засега се предвижда ограничено разполагане на американски сили там при намаляване на присъствието в Европа.

Институтът подчертава, че САЩ продължават да водят класацията по разходи за отбрана с 45,3 на сто от всички такива разходи в света общо, предаде Ройтерс.

Водещи новини

Още новини