Рекорден брой номинирани за Нобеловата награда за мир

share

Рекорден брой номинации за Нобеловата награда за мир има тази година, съобщи норвежкият Нобелов комитет, цитиран от БТВ.

До изтичането на крайния срок миналата седмица са били внесени 259 кандидатури, с което е бил подобрен рекордът от 241 номинации през 2011-та.

Право да внасят кандидатури имат широк кръг представители на власти и организации от цял свят, а номинациите се пазят в тайна.

Сред потенциалните кандидати за Нобеловата награда за мир за 2013 г. са 15-годишната пакистанска ученичка Маляля Юсуфзай, която беше простреляна в главата от талибаните.

Други спрягани имена да президентите на Колумбия Хуан Мануел Сантос и на Мианма Тейн Сейн, и бившият президент на САЩ Бил Клинтън, пише Ройтерс. Момичетата от руската група "Пуси райът", станали известни с "пънк молитвата" срещу президента Владимир Путин, обаче не са смятани за фаворити.

Според експерти, Нобеловия комитет едва ли би дал отличието на Маляля Юсуфзай, тъй като негласната традиция повелява най-младите носители на наградата да са на над 30-годишна възраст.

Носителят на Нобелова награда за мир за 2013-а ще бъде обявен на 12 октомври в Осло.

Водещи новини

Още новини