ЕС, САЩ и още 20 страни основаха "световен съюз" срещу сексуалното насилие над деца в нета

share

Европейският съюз, САЩ и още двадесетина страни обявиха днес в Брюксел създаването на "световен съюз" за борба срещу сексуалните посегателства над деца чрез интернет, съобщи АФП.


"Сексуалните посегателства срещу деца са ужасяващи престъпления и често са скрити в най-затулените кътчета в интернет", заяви европейският комисар за вътрешните работи и правосъдието Сесилия Малмстрьом на пресконференция с министъра на правосъдието на САЩ Ерик Холдър. Повече от един милион видеоматериали с деца, жертви на сексуални посегателства и сексуална експлоатация, се
разпространяват в момента в интернет. Порнографската индустрия добавя всяка година по 50 хиляди нови срещу печалби от 250 милиона долара, припомни Малмстрьом, позовавайки се на статистически данни от ООН.

"Но престъпниците правят всичко възможно мрежите им да са невидими и никоя страна не би могла самостоятелно да се пребори с тях", допълни тя, приветствайки решението на 48 държави да създадат световен съюз за борба с това зло. Инициативата цели да привлече вниманието на властите в цял свят върху пускането на видеоматериали с детска порнография в интернет, за да може по-добре да се идентифицират жертвите на тези посегателства и да им се окаже помощ, както и за да се преследват извършителите им.

Макар че ЕС е развил строги нормативни инструменти за борба с детската порнография, сървърите често пъти са разположени в чужбина извън достъпа на полицията и правосъдието на съюза. Затова и в инициативата са въвлечени САЩ, където има много сървъри с детска порнография, както и редица страни от други континенти, по-специално Азия, където се намират много от детските жертви, както и лицата, които извършват сексуалните посегателства над тях.

В Световния съюз за борба срещу сексуалните посегателства над деца чрез интернет ще участват 27-те страни от ЕС и още 21 страни - САЩ, Албания, Австралия, Камбоджа, Южна Корея, Хърватия, Грузия, Гана, Япония, Молдова, Черна гора, Нова Зеландия, Нигерия, Норвегия, Филипините, Сърбия, Швейцария, Тайланд, Турция, Украйна и Виетнам.

Русия не е член на този съюз, въпреки че по данни на руската неправителствена организация "Лига за безопасен интернет" на нейна територия през 2011 г. са открити над 9500 сайта и уебстраници с детска порнография. Сесилия Малмстрьом заяви, че се надява Русия да приеме поканата да се включи в обявения днес световен съюз и че въпросът ще бъде повдигнат от председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой пред президента Владимир Путин на срещата на върха ЕС-Русия на 21 декември в Брюксел.

Министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър също обърна внимание, че никоя страна не може да се справи сама в борбата срещу детската порнография в интернет и прикани всички хора с добра воля да се мобилизират и да притиснат правителствата, които не желаят да се включат, съобщи ДПА.

Водещи новини

Още новини