Северният етиопски щат Амхара отново става сцена на насилие

Getty images (архив)
share

Северният етиопски щат Амхара, съседен на Тигре, отново става сцена на насилие през последните седмици. Това предизвика риск от възобновяване на още един "забравен конфликт" в Африка, в момент, когато вниманието на международната общност отново е насочено към Близкия изток.

Местната националистическа милиция "Фано" започна офанзива в Амхара през юли, отбелязва на своя сайт базираният във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изследване на войната. Оттогава тя установи контрол върху няколко ключови пътя и дори атакува миналия месец щатската столица Бахир Дар - втория по брой на населението град в Етиопия.

Според американските анализатори офанзивата вероятно има за цел установяването на контрол върху ключови комуникационни линии, за да бъде ограничен достъпът на федералното правителство до Северна Амхара и спорните територии в съседния щат Тигре.

Конфликтът между централното етиопско правителство и амхарските милиции не е от вчера. Миналата година в щата вече избухнаха сблъсъци, като впоследствие обстановката се поуспокои.

Боевете в Амхара започнаха през август 2023 г. Повод за насилието станаха обвиненията на "Фано" срещу централното етиопско правителство, че иска да отслаби тази и други регионални милиции. Федералните власти отричат да преследват такава цел и твърдят, че искат да успокоят и стабилизират обстановката в Етиопия след десетилетията на марксистка диктатура и управление на Фронта за освобождение на тигрейския народ (ФОТН).

Местните милиции в Амхара са против нареждането на федералното правителство да се разформироват и включат в националната армия и полиция. Те се аргументираха, че разпускането им ще направи щата уязвим за нападения от съседни региони, включително Тигре.

Амхарските сили впрочем бяха съюзници на федералната армия в конфликта с ФОТН. След подписването на мирното споразумение в столицата на Република Южна Африка през ноември 2022 г. обаче ръководителите на етиопския щат и местни активисти обвиниха федералното правителство, че си затваря очите за зверства срещу амхарци в съседния щат Оромия и че планира да върне на Тигре територии, които амхарските сили превзеха след избухването на конфликта през ноември 2020 г.

Миналата година федералната армия успя да изтласка "Фано" от големите градове в Амхара и обстановката в щата до голяма степен се успокои. Има обаче съобщения, че конфликтът е продължил, макар и с по-ниска интензивност, по-конкретно на по-отдалечени места в региона. Освен това постъпиха информации за цивилни жертви. Колко точно хора са загинали не е ясно, а и надали ще стане известно - достъпът до Амхара, както и до Тигре, остава ограничен и ситуацията на терен не може да бъде проверена по независим път.

От щата с население 23 милиона души постъпва откъслечна информация за сражения и жертви.

Най-малко девет души, повечето от които - цивилни, бяха убити например при сблъсъци между федералната армия и "Фано" миналия месец, предаде Франс прес, като се позова на медицински източник и представител на местните власти.

Насилието е избухнало в средата на септември в град Дебарк, на около 750 километра северно от федералната столица Адис Абеба. Обстановката там след това се е поуспокоила, каза човек, работещ в местната болница.

Предимно християни, амхарците са вторият по численост етнос в Етиопия. С дял от повече от една четвърт от населението, те са по-малко само от оромо - преобладаващо мюсюлманска група, които са над една трета.

С население от повече от 120 милиона души, Етиопия е втората най-многолюдна държава в Африка след Нигерия и една от най-големите икономики на континента. Бедността и несигурността обаче остават повсеместни.

Впрочем федералният премиер Абий Ахмед олицетворяваше надеждите за мирно съжителство между около 80-те народности, които оформят пъстрата демографска мозайка на страната, когато дойде на власт през 2018 г. Син на баща мюсюлманин оромо и майка християнка амхарка - двата най-големи етноса в страната, той бе удостоен през следващата година с Нобеловата награда за мир заради помирението със съседна Еритрея, която се отдели от Етиопия в края на миналия век след кръвопролитен конфликт. През ноември 2020 г. обаче Абий Ахмед нареди на федералните сили да настъпят в Тигре и да се разправят с неговия исторически враг ФОТН. Тогава той вероятно си е правил сметката, че своеобразната "специална военна операция" ще приключи бързо.

Само че конфликтът се проточи две години и отне живота на десетки, ако не и на стотици хиляди хора, преди да бъде подписано мирното споразумение от Претория, което впрочем до голяма степен се спазва - може би изненадващо положително развитие.

Ескалацията на насилието в Амхара обаче показва, че обстановката в Етиопия далеч не се е успокоила и стабилизирала. Несигурност цари и в друг съседен щат - 40-милионна Оромия, където бунтовниците от Армията за освобождение на (етноса) оромо водят от 2018 г. борба срещу федералната армия.

Централното правителство инициира през 2022 г. "национален диалог", в опит да помири отделните народности. Рекламиран като "единствена по рода си възможност" от своите поддръжници, диалогът бе отхвърлен от критиците като "мъртвороден". Резултатите две години и половина по-късно не са обнадеждаващи.

Така че засега обстановката в Етиопия остава крайно напрегната, макар че пълномащабният конфликт в Тигре като че ли остана в миналото. За нестабилността допринася високата инфлация, която надхвърля 20 процента, в една страна, където 34,6 процента от населението, по данни на Световната банка, живеят под прага на бедността. Макар да се дължи и на външни фактори, в обстановка на неблагоприятна международна икономическа конюнктура, тя прави тежък живота на десетки милиони етиопци. А това на свой ред подхранва несигурността и престъпността.

В резултат Етиопия преживява "истинска епидемия" от отвличания, като най-засегнати са именно щатите Амхара и Оромия. "Столицата е единственото сигурно място" в страната, обобщава Мебрихи Бърхане от неправителствената организация "Хюман райтс Етиопия фърст".

ООН иска да събере 1 милиард долара, за да подпомогне Етиопия

 

Водещи новини

Още новини