Бенин: Предотвратихме опит за преврат

Getty images (архив)
share

"Няколко души бяха арестувани по обвинения за подготовка на държавен преврат в Бенин", това предаде Би Би Си, която се позова на Главната прокуратура в централната африканска страна.

"Бившият министър на спорта Осуалд Омеки бе задържан вчера, докато е предавал шест чанти с пари в брой на командира на Републиканската гвардия Еломн Марио Метону", разказаха от държавното обвинение.

"Според властите полковникът от Републиканската гвардия Дижимон Теводре е бил подкупен, за да не издаде заповед за оказване на съпротива на хората, планирали днес да свалят президента Патрис Талон (на снимката) от власт", добави британската медийна корпорация.


"По случая е арестуван и близкият до лидера на страната в сърцето на Черния континент бизнесмен Оливие Боко. Наскоро той обяви, че има амбиция да влезе в политиката", посочи още Би Би Си

Адвокати и привърженици на Боко определиха задържането на предприемача като отвличане и настояха за незабавното му освобождаване, допълни медията


Разследването продължава, заявиха от прокуратурата, цитирани от Би Би Си.

"Бенин е една от малкото африкански страни с действаща парламентарна демокрация. След идването на Талон на власт (2016 г.) Бенин тръгна към авторитаризма. Наскоро президентът обяви, че ще се кандидатира за трети петгодишен мандат. Вотът се очаква през 2026 г.", разказа още медията.

Властта в Сиера Леоне заяви за предотвратен опит за преврат

Водещи новини

Още новини