Русия решително осъжда опита за военен преврат в Боливия

  • 27 юни 2024 14:01

  • 407
  • 0
Русия решително осъжда опита за военен преврат в Боливия
© Getty images (архив)

Министерството на външните работи на Русия заяви днес, че "решително осъжда" вчерашния опит за преврат в Боливия, който министерството нарече "недопустим" и същевременно изрази "пълната си и непоколебима подкрепа" за президента Луис Арсе, предаде АФП, цитирана от БТА.


"Решително осъждаме опита за военен преврат", се казва в изявление на руското Външно министерство.

Боливийски войници, водени от главнокомандващия на въоръжените сили на латиноамериканската страна генерал Хуан Хосе Сунига, и колона от бронирани машини се струпаха вчера пред президентския дворец в столицата Ла Пас, преди да се оттеглят няколко часа по-късно.

Генералът беше арестуван от полицията по обвинения в тероризъм и въоръжен метеж.

Опит за военен преврат в Боливия

"Предупреждаваме да не се предприемат опити за деструктивна чуждестранна намеса във вътрешните работи на Боливия", добави още руското министерство в изявлението си, без да уточнява към кои държави е насочено предупреждението.

"Политическото разрешаване на всички вътрешнополитически разногласия в Боливия е наложително", за да се гарантира "стабилността", допълни ведомството, определяйки южноамериканската страна като "надежден стратегически партньор".

В началото на юни боливийският президент Луис Арсе, който е представител на левицата, се срещна с руския си колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург - първото му пътуване до Русия след избирането му през 2020 г. и рядко посещение на чуждестранен държавен глава в страната след началото на войната в Украйна през февруари.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
407 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини