Етиопия е обезпокоена от доставката на оръжие от Египет за Сомалия

Getty images (архив)
share

Външният министър на Етиопия изрази загриженост във връзка с доставяни на Сомалия боеприпаси, които могат да попаднат в ръцете на терористи, съобщи етиопската държавна информационна агенция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изявлението е направено ден, след като египетски военен кораб разтовари тежко въоръжение в сомалийската столица Могадишу.

Етиопия, която има хиляди войници, разположени в съседна Сомалия, за да се борят със свързаните с "Ал Кайда" ислямистки бунтовници, е в конфликт с правителството в Могадишу заради плановете на Адис Абеба за изграждане на пристанище в отцепилия се регион Сомалиленд.

18 души загинаха при терористичен атентат в Сомалия

Египет и Сомалия се сближиха тази година на базата на споделяното и от двете страни недоверие към Етиопия и Кайро направи две доставки на оръжия за Могадишу в рамките на месец, след като подписаха съвместен пакт за сигурност през август.

Министърът на външните работи на Етиопия Тайе Асте Селасие заяви, че е загрижен, че доставките на боеприпаси от "външни сили ще влошат още повече крехката сигурност и че боеприпасите ще попаднат в ръцете на терористите в Сомалия“.

Египет, който от години има спорове с Етиопия относно строежа от Адис Абеба на огромен язовир в горното течение на река Нил, също осъди сделката за пристанището в Сомалиленд.

 

Водещи новини

Още новини