Световната програма по прехраната към ООН разследва дейността на свои служители в Судан

Getty images (архив)
share

Световната програма по прехраната към ООН (СПП) разследва двама от висшите си представители в Судан по обвинения в измама и укриване на информация от донорите относно способността на организацията да доставя хранителни помощи на цивилното население в условията на криза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разследването на Службата на инспектора на СПП идва в момент, когато звеното за хранителна помощ на ООН се бори да изхранва милиони хора в обхванатия от война Судан, който в момента страда от вероятно най-тежкия недостиг на храна в света от години насам.

Разследващите проверяват дали служителите на СПП са се опитали да скрият предполагаемата роля на суданската армия в създаването на пречки за предоставяне на помощи в условията на брутална 16-месечна война със съперничеща им паравоенна сила за контрол над страната.

Над 10 милиона суданци са били прогонени от домовете си

Сред проверяваните в рамките на разследването е заместник-директорът на СПП в Судан Халид Осман, който е получил "временно назначение“ извън Судан, де факто отстраняване от поста.

Втори висш служител, Мохамед Али, се разследва във връзка с предполагаемото изчезване на повече от 200 000 литра гориво на организацията на ООН, посочват четири източника.

От СПП заявиха, че "твърденията за индивидуално неправомерно поведение, свързани с нередности в нашата операция в Судан", се разглеждат спешно от службата на генералния инспектор.

Водещи новини

Още новини