Суданската армия обеща суров отговор на нападението на СБП срещу село

  • 07 юни 2024 09:47

  • 304
  • 1
Суданската армия обеща суров отговор на нападението на СБП срещу село
© Getty images (архив)

Суданската армия заяви, че ще даде "суров отговор“ на нападението, извършено ден по-рано срещу село от страна на суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП), при което според продемократичните активисти са загинали повече от 100 души, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Нападението е най-голямото от поредица от десетки нападения от войници на СБП срещу малки села, след като през декември те поеха контрола над столицата на щата Вад Мадани.

Изявлението на командващия армията Абдел Фатах ал Бурхан последва обвинения от страна на местни активисти, че армията не е реагирала на молбите за помощ в сряда.

Армията не отговори на молбата за коментар.

Най-високопоставеният служител на ООН в Судан вчера призова за разследване на нападението в село Уад ал Нур в щата Гезира в централната част на Судан.

"Дори по трагичните стандарти на конфликта в Судан картините от Уад ал Нура са сърцераздирателни", заяви Клементина Нквета-Салами, координатор по хуманитарните въпроси на ООН в изявление.

Тя имаше предвид снимки, споделени в социалните медии от Комитета за съпротива в Уад Мадани, който следи подобни нападения, на които се виждат десетки жертви, подготвени за погребение.

В четвъртък комитетът съобщи, че 104-ма души са били убити и стотици са ранени в Уад ал Нура и че СБП се придвижват към други села.

"Село Уад ал Нура стана свидетел на геноцид в сряда, след като СБП атакуваха два пъти", се казва в изявление на комитета.

Суданската армия: Поехме контрола над централата на националните радио и телевизия

Последвайте канала на

Валери Зайцев
304 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ха, ха, ха

2024.06.07 | 10:18

1
Не знам какво става в судан, но в Южна Африка негропутинистите загубиха.

Добави коментар

Водещи новини