В Африка може да избухне нова голяма война

Pixabay
share

В Източна Африка, където Украйна продава зърно, скоро може да избухне нова голяма война. Етиопия може да се окаже агресорът. Това пишат в статия за The New York Times (NYT) Афяр Елми и Юсуф Хасан, изследователи от университета в Могадишу (Сомалия).

"Проблемите определено са настъпили. Благодарение на експанзионистичните амбиции и безразсъдните планове на министър-председателя на Етиопия Абий Ахмед, Африканският рог е на ръба на война, която може да застраши региона и да нарани с последствията си останалия свят. Това трябва да бъде спряно, преди да е станало твърде късно", пишат сомалийските учени.

Според тях се твърди, че сегашният управник на Етиопия е обсебен от идеята да осигури на страната си достъп до световния океан, какъвто тя в момента няма. Елми и Хасан отбелязват, че Сомалия, която от десетилетия съществува в състояние на полуразпад, е най-слабата от петте крайбрежни държави, граничещи с Етиопия, и следователно е очевидна цел за потенциално завладяване. На 1 януари тази година Етиопия подписа меморандум за разбирателство с президента на самопровъзгласилата се република Сомалиленд, която контролира северозападна Сомалия.

В замяна на официалното признаване на Сомалиленд Етиопия ще получи 20-километров участък от морското крайбрежие в Аденския залив.

"Това е явно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Сомалия. Сомалия незабавно отхвърли меморандума и започна дипломатическа офанзива, обяснявайки на регионалните и международните държави, че Етиопия се опитва да контролира сомалийската територия с незаконни средства", пишат авторите на статията и допълват, че ООН, Африканският съюз, САЩ и ЕС са подкрепили позицията на Сомалия.

Обявиха извънредно положение в Африка заради бума на маймунска шарка

Според сомалийците обаче етиопският владетел не се е отказал от плановете си.

"Изглежда, че той вярва, че сега е подходящият момент да осъществи плана си, тъй като Сомалия се бори с екстремистки бунтовници, а правителството на САЩ е разсеяно от изборите и е въвлечено в конфликти в Близкия изток и Европа. Друг фактор е евентуалната победа на Доналд Тръмп, който очевидно се надява, че г-н Абий ще подкрепи или ще остане безразличен към действията му", се казва в публикацията.

Сомалийците се оплакват, че през юни Етиопия е изпратила два пъти войски до границите на Сомалия, а през юли сомалийските власти са прехванали пратка с оръжия, за които се твърди, че са изпратени от етиопците на антиправителствените сили в Сомалия.

В момента Сомалия търси подкрепа от Египет и Турция. Но регионът все още "седи върху бомба със закъснител", смятат авторите на публикацията. Според тях катастрофата заплашва не само Сомалия, която все още се съвзема от гражданската война, но и самата Етиопия, която вече има няколко въоръжени конфликта в собствените си граници.

Водещи новини

Още новини