Руски Африкански корпус ще смени Вагнер на Черния континент?

Getty images (архив)
share

"Руското министерство на отбраната планира създаването на Африкански корпус, който да измести служителите от частната военна компания "Вагнер" на покойния Евгений Пригожин от Черния континент", предаде американската информационна "Блумбърг".

"Плановете на Москва включват набиране на 20 000 мъже, които да бъдат пратени в най-малко пет африкански страни – Буркина Фасо, Нигер, Мали, Либия и Централноафриканската република", добави медията.
 
"Това ще помогне на Русия освен да засили своето влияние на Черния континент и да сложи ръка върху контролираните от служители на "Вагнер" находища на полезни изкопаеми", посочи още "Блумбърг".

"Не е известно обаче как Русия ще може да набере 20 000 души, които да заминат за Африка, когато според разузнавателни данни през тази година в Украйна ще ѝ бъдат най-малко още 250 000 бойци", коментираха експерти пред агенцията.

Медията от Ню Йорк също отбеляза: Африкански корпус е било името на войсковото съединение, изпратено от Адолф Хитлер на Черния континент и капитулирало пред британците на 13 май 1943 г.

Борел: Военните режими в Африка са пешки в глобалната игра на Путин

 

Водещи новини

Още новини