Новоизбраният нигерийски президент: Спечелих вота по честен начин

Getty (архив)
share

Новоизбраният нигерийски президентказа, че е спечелил изборите в страната по честен начин и призова гражданите да се обединят около него след ожесточения спор за резултатите, които според опозиционните партии са манипулирани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Независимата национална избирателна комисия каза, че Тинубу е събрал 8,79 милиона гласа по време на изборите през уикенда, изпреварвайки основния му опонент Атику Абубакар, който спечели 6,98 милиона гласа. Питър Оби, чиято кампания успя да привлече младите избиратели и тези в градовете, събра 6,1 милиона гласа.

Даден кандидат може да спечели изборите в Нигерия като получи повече гласове от конкурентите си, при условие че покрие 25% от вота в поне две трети от 36-те щата и федералната столица Абуджа, както се случи при Тинубу.

"Изключително щастлив съм, че бях избран за президент на Федерална република Нигерия", каза Тинубу. "Това е сериозен мандат. В резултат на това го приемам", допълни той.

Бола Тинубу

Сегашните избори в Нигерия трябваше да бъдат най-честните и най-отворените за кандидати досега. Изборният процес обаче се сблъска с технически проблеми, дължащи се на нова система, която не функционираше както трябва и изглежда причини срив в пословично неадекватната мрежа за комуникации в страната. Избирателната комисия обеща да публикува в уебсайта си резултатите от всеки етап на гласуването в реално време, но това така и не стана, което породи съмнения в прозрачността на процеса.

Изборният ден в Нигерия удължен след проблеми със сигурността

Заради тези грешки опозиционните партии на Атику и Оби не признаха изборите и ги заклеймиха като подправени.

"Отправям похвала към Независимата национална избирателна комисия за произвеждането на заслужаващи доверие избори без значение кой какво казва", заяви Тинубу. "Нередностите, за които бе съобщено, бяха относително малко и доста несъществени, за да окажат влияние върху крайните резултати от изборите", допълни той.

Нигерийската новинарска агенция отбелязва, че в доклад за изборите Мисията на независимите чуждестранни наблюдатели в Нигерия е приветствала резултатите, характеризирайки вота като мирен и прозрачен. Според доклада изборната активност е била висока.

Действащият президент на Нигерия Мухамаду Бухари поздрави Бола Тинубу за победата, отбелязвайки, че "народът е казал думата си".

Водещи новини

Още новини