Джалил: Либия няма да бъде управлявана от ислямисти

share

Председателят на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдул Джалил нарече наскоро произведените парламентарни избори "чудо" и изтъкна, че не очаква ислямистите да управляват страната, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки това Джалил заяви, че ислямистите ще играят роля в политиката, но Либия няма да последва туниския или египетския модел.

Той говори днес след първото следизборно заседание на Преходния национален съвет. Съветът, който пое властта след свалянето на Муамар Кадафи, ще бъде разпуснат след сформирането на новия 200-местен парламент.

Либийският премиер от времето на бунта срещу Муамар Кадафи - Махмуд Джибрил, и неговата коалиция увеличават преднината си в първите парламентарни избори в страна, произведени от шест десетилетия насам, предаде Ройтерс.

Партията на Джибрил Съюз на националните сили (СНС) е на път да извоюва значителна победа в източните либийски райони, обхващащи градовете Тобрук и Дерна, смятани за бастиони на твърдолинейните ислямисти. Това навежда на мисълта, че Джибрил се радва на много по-голяма подкрепа в страната и може да разчита не само на привържениците си от градските райони като столичния Триполи.

Партията на Джибрил води също и в Сабха, главен град в либийския пустинен юг.

Политическото крило на либийските ислямисти от Мюсюлмански братя - партията "Справедливост и развитие", води в град Шати в централната част на страната - един от малкото райони, в които партията на Джибрил не излъчи партийна листа.

Според анализатори, Джибрил се радва на такава голяма победа, защото е смятан за една от главните фигури на бунта срещу Кадафи. За мнозина либийци той е най-подходящият човек, който да помогне за възраждането на либийската икономика.

Постижението на Джибрил на изборите няма да се изрази автоматично в мнозинство в 200-местния парламент, чиято задача е да избере нов премиер и ново правителство, преди да проправи пътя за следващите парламентарни избори през 2013 година.

Според либийската избирателна система само 80 места в парламента се избират от партийни листи, а останалите 120 се избират пряко. Това означава, че хората които са били избрани на тях, могат да решат да се коалират в парламента с ислямистите.

Водещи новини

Още новини