Осъдиха петима полицаи на по 10 години затвор за убийства в Египет

share

Египетски съд осъди петима полицаи на по 10 години затвор за ролята им в убийството на протестиращи по време на народния бунт, който свали от власт президента Хосни Мубарак, предаде Ройтерс.

Това са първите присъди срещу силите на реда, обвинени за стотици смъртни случаи. Двама други полицаи бяха осъдени на една година условно, а десет бяха оправдани, заяви един от съдиите по делото, което се гледа от съда в Гиза край Кайро. Съдът обяви присъдите в отсъствие на обвиняемите, което им позволява да поискат повторно разглеждане на делото. Присъдите бяха обявени един ден преди първите свободни демократични президентски избори в Египет и засилват вероятността да бъдат осъдени и други представители на силите за сигурност, обвинени, че са участвали в убийствата. Самият Мубарак може да бъде осъден на 2 юни по обвинения, че е наредил убийството на протестиращи на площад Тахрир. Една от движещите сили на демонстрациите след свалянето на Мубарак през февруари миналата година бе именно гневът, че нито един полицай или служител на местната власт не е подведен под отговорност за смъртта на над 850 души, отбелязва Ройтерс.
Преходът, ръководен от генерали, които взеха властта след Мубарак, бе белязан от протести, насилие и спорове между армията и политици.

Водещи новини

Още новини