Гръцкият външен министър Дендиас е на необявено посещение в Либия

Фейсбук
share

Гръцкият външен министър Никос Дендиас е заминал днес на необявено посещение в Либия, където се очаква да разговаря с бунтовническия командир маршал Халифа Хафтар, съобщава гръцката телевизия Скай, като се позовава на неназовани източници.

Според информацията Дендиас е заминал тази сутрин с правителствен самолет от летището в Елефсина и вече се е приземил в източнолибийския град Бенгази.

Източниците твърдят, че в Либия Дендиас ще разговаря с военния командир на Либийската национална армия Халифа Хафтар, който от април започна офанзива срещу столицата Триполи, която е контролирана от признатото от ООН Правителство на националното съгласие на Файез Сарадж.

Гърция заплаши да изгони либийския посланик

Правителството на Сарадж подписа с Турция в края на ноември два меморандума - за военно сътрудничество и за делимитиране на морските пространства. Последният разгневи Атина, защото според нея той нарушава суверенните й права южно от остров Крит. Либийската национална армия се противопостави и на двата меморандума.

В петък правителството на Сарадж поиска военна помощ от САЩ, Великобритания, Италия, Алжир и Турция, ден след като активира меморандума в сферата на сигурността с Турция, което даде повод за очаквания, че Турция може да се намеси пряко в либийския военен конфликт. Вчера турският парламент ратифицира военния меморандум с Либия.

Водещи новини

Още новини