Силите на либийския маршал Хафтар заявиха, че са свалили изтребител на международно признатото правителство

Pixabay
share

Силите на либийския маршал Халифа Хафтар съобщиха днес, че са свалили изтребител на войските на международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС) южно от столицата Триполи и са задържали пилота му, представен като португалски наемник, предаде Франс прес.

Според официална страница във Фейсбук на Либийската национална армия (ЛНА) на Хафтар изтребител "Мираж Ф1" е бил свален в района на Хира, на 70 км южно от Триполи.

До момента силите на ПНС нито отричат, нито потвърждават информацията.

ЛНА публикува снимки на ранен в главата мъж, когото представят като португалски наемник, който е бил пилот на сваления самолет.
В кратко видео боец на ЛНА пита пилота на английски дали е военен, а той отговаря, че е цивилен.

В друго видео, пуснато от подкрепящ Хафтар сайт, пилотът казва, че е от Португалия и е на 29 години.

На въпрос за дейността му в Либия той отвръща на английски, че от него се е искало да разрушава пътища и мостове в рамките на "граждански договор". 

Говорителка на португалското министерство на отбраната заяви, че няма пилот от португалските ВВС, който да е в неизвестност. Тя добавя, че португалските ВВС в момента не изпълняват задачи в Либия и че нямат изтребители "Мираж Ф1".

След бързо настъпление войските на маршал Хафтар сега буксуват от повече от месец в покрайнините на Триполи, които са отбранявани от силите на ПНС. Ежедневно се водят боеве в южното предградие на столицата и южно от града.

Двата лагера взаимно се обвиняват, че ползват чуждестранни наемници и че са подкрепяни от чужди държави.

Водещи новини

Още новини