Коя е египетската "Майка Тереза"?

share

Мама Маги Гобран – водач на християнско служение в Египет бе номинирана от няколко членове на Американския конгрес за Нобелова награда за мир през 2012 г. за всеотдайната й работа и помощ за най-бедните хора, живеещи в сметищата на Кайро, пише "Евангелски вестник".

В писмото е записано: „Г-ца Гобран е жена с безупречна репутация и неуморно служи на хиляди египтяни всеки ден, много от които деца. Тя се превърна в глас на бедните хора”.

Маги Гобран е основател на „Децата на Стефан” – служение, работещо в Кайро и помагащо на най-бедните жители на града, които живеят на бунищата, като осигурява помощ и на християни, и на мюсюлмани. Известна като Мама Маги, местните жители я наричат още и "Майка Тереза" на Кайро.

Служението „Децата на Стефан” досега е помогнало на повече от 25 хиляди семейства в Египет. Само през 2010 г. местни общности са подпомогнати чрез отварянето на 80 медицински клиники, 80 образователни центъра, 65 лагера и 5 центъра за преквалификация.

Проектите са насочени към осигуряване на здравна и образователна помощ за пренебрегнати и крайно бедни деца от най-западналите квартали на Кайро и Египет като цяло.

Маги Гобран е коптска християнка, която произхожда от средната класа на Кайро. Животът й преминава далече от мизерията и недоимъка на бедните квартали. Преди да започне благотворителната си дейност тя е успешен маркетинг мениджър и преподава информатика в Американския университет в Кайро. Житейският й път се променя, когато веднъж посещава сметището на Кайро и вижда всички хора, които живеят там.

„Човек не избира къде да се роди, но избира дали да бъде грешник, или светия. Да бъде никой или герой. Ако искаш да си герой, прави онова, което Бог иска от теб”, споделя тя в една от сесиите на конференцията „Уилоу Крийк” през 2011 г.

Водещи новини

Още новини