Бившият президент на Гамбия задигнал 11 млн. долара

GettyImages/Gulliver
share

Повече от 11 милиона долара са изчезнали от държавната хазна на Гамбия след оттеглянето на дългогодишния лидер на страната Яя Джаме. Това разкри съветник на новия президент на африканската държава Адама Бароу, информира БиБиСи. Маи Ахмад Фати отбеляза, че финансови експерти се опитват да установят колко точно липсват.

По непотвърдена информация луксозни автомобили и други скъпи неща са натоварени на самолет на Чад, докато Джаме е напускал страната. БиБиСи не може да потвърди информацията. След 22-годишно управление Джаме напусна страната в събота. Той отказваше да приеме изборните резултати след президентския вот, но в крайна сметка реши да напусне властта след намесата на регионални лидери и заплаха, че ще бъде предприета военна интервенция.

Новият президент Бароу положи клетва в посолството на Гамбия в Сенегал. Той все още е в съседната държава и не е ясно кога ще се върне. Западноафрикански войници навлязоха в столицата на Гамбия Банджул в неделя, за да подготвят пристигането му. Сенегалският генерал, водещ съвместни сили от пет африкански държави, съобщи, че контролират стратегическите точки, с което осигуряват безопасността на населението и улесняват поемането на властта от Бароу.

Фати добави пред журналисти в сенегалската столица Дакар, че Гамбия е във финансов шок. "Буквално хазната е празна. Потвърдено е от технически лица от финансовото министерство и Централната банка на Гамбия", изтъкна представителят и добави, че Джаме е взел повече от 11 милиона долара през последните две седмици.

Предполага се, че Джаме е избягал в Екваториална Гвинея, въпреки че не е потвърдено.

Водещи новини

Още новини