Муамар Кадафи искал помощ от Силвио Берлускони за спиране на ударите на НАТО

gettyimages
share

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е написал на 5 август писмо до бившия си приятел, премиера на Италия Силвио Берлускони, което го моли да спре бомбардировките, които избиват либийците и техните деца, пише сп. "Пари мач".


В писмото Кадафи признава, че е изненадан от поведението на Берлускони, с когото бе сключил договор за приятелство в интерес на италианците и либийците. "Скъпи Силвио, очаквах от твоя страна поне да се заинтересуваш от фактите и да се опиташ да посредничиш, преди да подкрепиш тази война", пише Кадафи. "Не те упреквам за нещо, за което не си отговорен, защото знам добре, че не беше благосклонно настроен към това злодеяние, което не прави чест нито на теб, нито на италианския народ", допълва бившият либийски лидер.

"Вярвам, че все още имаш възможността да се върнеш назад и да поставиш на преден план интересите на нашите народи", препоръчва Кадафи на италианския премиер. В писмото полковникът призовава Берлускони да "спре бомбардировките, които убиват нашите либийски братя и нашите деца". "Говори с твоите приятели и съюзници да спрат тази агресия срещу моята страна. Надявам се, че всемогъщият Аллах ще те води по пътя на справедливостта", пише накрая Кадафи. Писмото е било предадено в началото на август в Рим на италианските власти от двойка италиански приятели на полковника, ръководещи агенция за момичета, набирани да присъстват на лекциите в италианската столица на Кадафи.

В началото на либийския конфликт италианското правителство и по-специално Берлускони не искаха да изоставят Кадафи, с когото подписаха през 2008 г. договор за приятелство и икономическо сътрудничество. Бившата колониална сила Италия беше основният търговски партньор на Либия.

Водещи новини

Още новини