Египетски съд потвърди смъртната присъда на Мохамед Морси

Getty Images/Guliver
share

Египетски съд потвърди смъртната присъда на сваления президент ислямист Мохамед Морси. Тя е за бягството му от затвор по време на въстанието от 2011 г., което го доведе на власт, съобщи БТА.

Съдия Шаабан аш Шами потвърди присъдата, след като се консултира с мюфтията на Египет, както изисква египетският закон в случаи със смъртно наказание. Мюфтията дава необвързващи становища по такива присъди.

Бягството на Морси по време на народното въстание от януари и февруари 2011 г. сложи край на 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак.

Друг мотив за смъртната присъда е за планиране на нападения срещу държавата с помощта на палестинското движение "Хамас" и ливанското движение "Хизбула". Съдебното решение може да се обжалва.

Съдията потвърди и смъртните присъди и на още петима обвиняеми от ръководството на движение "Мюсюлмански братя", към което принадлежи Морси.

Морси бе първият свободно избран президент на Египет. През юли 2013 г. армията го свали от власт и го хвърли в затвора в обстановка на масови протести, настояващи за оставката му.

Водещи новини

Още новини