Георги Първанов: За България режимът на Кадафи отдавна е изгубил своята легитимност

булфото
share


За България, както и за цялата международната общност, режимът на Муамар Кадафи отдавна е загубил своята легитимност след като отказа да изпълни съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и използва военна сила, при това несъразмерна, срещу цивилното население на страната и предизвика смъртта на хиляди либийски граждани. Това се посочва в позиция на президента Георги Първанов за събитията в Либия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Категорично призоваваме Кадафи да се оттегли и подкрепящите го все още сили да спрат съпротивата и насилието, за да се избегнат нови невинни жертви, се посочва в позицията. Ръководителите на режима на Кадафи, отговорни за кръвопролитията, следва да бъдат изправени пред Международния наказателен съд в Хага и да получат справедливо възмездие.
От изключително значение е да се запази единството и целостта на Либия и да започне процес на национално помирение. Призоваваме Преходния национален съвет и другите борещи се срещу режима сили стриктно да спазват законността и правата на човека и да не допуснат беззаконие и саморазправа. След еуфорията от победата следва да бъдат успокоени страстите, за да не се стигне до ново разцепление на либийския народ, което може да доведе до хаос с непредвидими последици.
Международната общност и преди всичко Европейският съюз следва да подкрепят и подпомогнат демократичните сили в Либия за преодоляване на сериозните хуманитарни и социални проблеми в страната и за поставяне началото на изграждането на една нова Либия, без Кадафи.

Водещи новини

Още новини