Освобождават Мурси, ако се съгласи да напусне Египет

share

Отстраненият от власт през миналия месец президент на Египет Мохамед Мурси може да бъде освободен, ако се съгласи да напусне страната.

Това е съдържанието на обсъждания в момента от водещите политически сили в страната компромисен план за разрешаване на вътрешната ситуация, пише "Сънди Таймс".

Планът е разработен с участието на САЩ и Европейския съюз, а гаранти по него са Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Планът също така предполага прекратяване на протестите на движението „Мюсюлмански братя”, което провежда седяща демонстрация в Кайро. Едновременно с това ръководството на движението трябва да признае съществуващото в Египет статукво в замяна на амнистията и освобождаването на задържаните негови членове. Също така могат да бъдат размразени част от активите на „Мюсюлмански братя”, отбелязва изданието.

Според наличната информация Мурси се намира под домашен арест в един от военните обекти на един час път от Кайро. Той бе арестуван на 26 юли за срок от 15 денонощия. Отстраненият президент е обвинен по няколко пункта, включително в шпионаж и държавна измяна, бягство от затвор в дните на масовите антиправителствени протести в началото на 2011 г., а също така в сътрудничество с палестинското движение „Хамас”. Според египетски медии той вече е разпитан по голяма част от обвиненията.

Водещи новини

Още новини