Тунис очаква 10 млн. евро

gettyimages
share

Тунизийският премиер Хамади Джебали откри днес в предградие на Тунис изложба-разпродажба на хиляди вещи, имоти и автомобили, принадлежали на семейството на сваления преди две години президент Зин ал Абидин Бен Али, от която се очакват постъпления от най-малко 10 милиона евро в държавната хазна, предаде АФП.


Освен около 40 луксозни автомобила, които Джебали разгледа снощи преди откриването на търга в един от хотелите в предградието Гамарт, ще бъдат предложени още хиляди дрехи, дребни украшения, бижута, произведения на изкуството и мебели. Костюмите на бившия президент се продават средно по около 3000 евро. Вещите на съпругата му, Лейла Трабелси Бен Али, известна с ненаситността си към лукса, също заемат доста голяма площ, като палтата се продават за близо 4000 евро. Обувките на президентската двойка, макар и маркови, са на по-достъпни цени - между 100 и 130 евро, докато дамските чанти на госпожата се предлагат за около 3000 евро. Повечето произведения на изкуството, дребните украшения, мебели и килими се продават на който предложи най-висока цена, като по някои оценки стойността на всеки от тези предмети е над 5000 евро.

Сред изложените предмети има фигури на животни от масивно злато - лъв, пума или пантера, - коне от кристал, сребърно маслинено дърво с височина 80 сантиметра, антични часовници.  Публиката ще може да посещава изложението-разпродажба от утре срещу входен билет от 30 динара (15 евро) - прекалено висока цена за повечето тунизийци. Минималната заплата в страна е 320 динара (160 евро), а брутният национален доход на човек от населението е 4070 долара годишно.

Президентът Бен Али беше свален след първата от арабските революции (17 декември 2010 - 14 януари 2011 година) и оттогава живее със съпругата си в Саудитска Арабия. Режимът му бе белязан от непотизъм и корупция, при което водеща роля имаха неговите зетьове и деверите на клана Трабелси. Тунис обаче трудно се стабилизира след бунта и много тунизийци се дразнят от бавенето на икономическите реформи, политическата безизходица и действията на малки радикални екстремистки групировки.

Водещи новини

Още новини