След тежък инцидент: Какво е състоянието на Кирил Маричков

Bulfoto
share

"Лятото ми мина под знака на болката, но вече съм добре! Агонистичните усещания вече отшумяха преди по-малко от месец." Това каза любимият "щурец" на няколко поколения Кирил Маричков пред "България днес".

Музикантът с нетърпение очаква участието си на групата "Фондацията" на сцената на "Аполония", който е планиран за 7 септември. Това е и първата изява на любимия на българите изпълнител пред публика след инцидента.

Заради непоносимите болки от счупванията на костите на гърба Маричков се завърна предсрочно и пропусна част от планираните концерти на "Фондацията" зад океана.

Момчетата довършиха изявите на американското си турне без "щуреца", което те бяха организирали по повод 80-годишния му юбилей. Маричков, след като приключи изявата им в Сан Франциско, заради нечовешките болки и по съвет на лекар се прибра в родината, за да се подложи на прегледи и лечение. Колегите му, разтревожени тогава, му намериха и придружител за пътуването.

"Сега съм добре и дай Боже, да съм така, защото ще пътувам за Созопол ден преди изявата", нетърпеливо разказва Маричков. За конкретното си участие по настояване на лекари той ще се пази от танци, скокове и вдигане на тежести. "Лекарите ми забраниха всякакви резки движения и казаха да не вдигам нищо по-тежко от китарата си", обясни още "щурецът" и допълни: "Истината е, че положението ми бе доста по-тежко от възпалената дискова херния след падане по прекрасните ни български булеварди".

В един дъждовен ден преди пътуването до САЩ музикантът ходел по улицата, видял огромна локва, която тръгнал да прескача, но не видял, че капакът на уличната шахта бил повдигнат, защото бил покрит с дъждовна вода. "Спънах се в тази шахта за улични кабели и се проснах с цялата си тежест, което допълнително усложни положението с кръста ми и възпали и хернията. Много неприятна работа", разказва Маричков. Оказало се след рентгенова снимка и завръщане от САЩ, че освен хернията певецът е счупил и няколко прешлена на гърба. "Направиха ми операция, използваха лапароскопски метод - тоест без рязане. Докато лекарите гледат на екран къде са счупванията по прешлените, с игли попълниха процепите, като използваха медицински цимент. Затова и доста време много ме боля, но сега вече се стабилизирах", признава Маричков. Но не крие: "След инцидента съм станал и малко фаталист". Затова той се пази от вдигане на тежко и избягва дълго време да стои на крака, за да не се появи отново болката.

"Хубавото е, че ние с "Фондацията" изнасяме концерти, седнали на високи столове и още по-хубавото е, че на предстоящия концерт на "Аполонията" ще свиря с електрическа акустична китара, която е доста по-лека от бас китарата, която пък тежи 10 кг. И няма да подскачам въобще на сцената", с усмивка и с нетърпение разказва как ще се пази музикантът.

Кирил Маричков претърпя инцидент. Връща се от турне в Северна Америка

Той обаче с недоволство признава, че уличният инцидент е причина ръстът му да се намали.

"Лекарите ме предупредиха, че ръстът ми ще спадне заради счупените прешлени. Знаете, че и от възрастта ръстът намалява. И въпреки, че съм строен, заради старостта съм с 3 см по-нисък, а когато се премерих след операцията, се оказа, че ръстът ми е намалял с още цели 4 сантиметра", негодува "щурецът".

Цяла България очаква концертът на "Фондацията" на 30 октомври в зала 1 на НДК, когато е и рожденият ден на Кирил Маричков. Публиката, жадна да изкаже любовта и почитта си към най-славния "щурец", както и да се наслади на таланта му, копнее да запее по случай 80-годишния юбилей заедно с него: "Кълна се в Дявола и Бога да сторя аз за теб каквото мога. Заклех се!".

Водещи новини

Още новини