Историята на изоставения призрачен град от замъци

YouTube
share

Някога имало идея на това място да се построи хотелски комплекс за супербогаташи, които да виждат безкрайно поле от приказни замъци, накъдето и да се обърнат от терасата на собствения си палат.

Проектът обаче забуксувал и вместо това днес в Турция се намира най-невероятният дворцов призрачен град. Комплексът се нарича Бурдж ал Бабас и се намира край историческото градче Мудурну в северозападна Турция, на около 250 км от Истанбул по пътя към Анкара.

14 интересни факта за Вануату

Ако отидете там днес, ще видите стотици недовършени вили с кули и тераси с орнаменти.

Някои от тях вече са започнали да се рушат, а в пика на строителството си тези имоти се предлагали на космически цени. Идеята била за купувачи да бъдат привлечени заможни хора от Близкия изток - такива, които обичат да почиват в Турция заради приятния Средиземноморски климат.

Кадър: YouTube

Селището е построено в район с минерални извори и всяка вила била с предвидено подово отопление и джакузи на всеки етаж. Според плановете трябвало да има буйна зеленина и изкуствени езера, както и гигантски мол, пише dir.bg.

Вече може да нощувате в блатото на Шрек

Стилът на замъците вили е повлиян от готиката, традиционната британската и американска архитектура, както и от Кулата на девицата и кулата Галата в Истанбул. Всяко шато в Дисни стил се продавало за между 400 000 и 500 000 долара. Над 300 имота били продадени, преди нещата да започнат да се объркват. Драстичният спад на цените на петрола засегнал потенциалните купувачи, а икономическата криза в Турция допълнително влошила ситуацията. От 2019 г. насам проектът е замразен.

Нито една от 530-те вили не е завършена и поне засега няма изгледи това да се случи скоро.

Водещи новини

Още новини