Световноизвестната певица от албански произход Биби Рекса откри фестивала „Съни Хил“ в Прищина

Getty Images (архив)
share

Световноизвестната певица от албански произход Биби Рекса беше звездата на първата вечер от фестивала „Съни Хил“ (Sunny Hill Festival), съобщи вестник „Коха диторе“. Фестивалът се провежда в село Бърница е Пощме (Долна Бърница), близо до косовската столица Прищина и ще продължи до 28 юли.

Биби Рекса, чието име на албански е Блета (Бебе) Реджа, е известна с хитовете си "Meant to Be", "I'm a Mess" и "In the Name of Love". Тя излезе на сцената на фестивала в 23 ч. местно време. Това беше и първият път, в който тя излиза пред косовска публика. Тя поздрави публиката на албански с думите „Аз съм Бебе Реджа и съм много щастлива, че съм в Косово за първи път“. Тя допълни, че баща ѝ е албанец от Дибра (Дебър) и че във вените ѝ тече „една кръв“ с тази на публиката.

В два часа местно време на сцената се качи известният диджей Блек Кофи, спечелил през 2022 г. награда „Грами“ за най-добър албум в жанра електронна денс музика. Подгряващи Блек Кофи и Бебе Реджа бяха местните албански изпълнители Дафина Зечири (Dafina Zeqiri) и диджей Ригард (DJ Regard).

Други големи имена в музиката, които се очаква да се качат на сцената на фестивала „Съни Хил“, са диджей Снейк, Стормзи, Бърна Бой, Дъ Блейз, Дъ Мартинез Брадърс и други. Сред албанските изпълнители, които ще участват във фестивала „Съни Хил“, са Юл Лима̀ни (Yll Limani), Дура̀та До̀ра (Dhurata Dora), Лѐдри Ву̀ля (Ledri Vula), Ка̀питъл Ти (Capital T) и Мозѝк (Mozzik).

Дуа Липа: Нямам търпение да пея в Прищина

Фестивалът „Съни Хил“ се организира от Дукаджин Липа, бащата на друга световноизвестна певица с албански произход – Дуа Липа. Тя пристигна в сряда в Косово и беше забелязана вчера във ВИП-зоната на фестивала заедно със свои близки и приятели, информира „Коха диторе“. Не се очаква Дуа Липа да участва като изпълнител на фестивала. Това е четвъртото издание на фестивала „Съни Хил“, но първото в село Бърница е Пощме, което от тук насетне ще бъде негов домакин. Според организаторите локацията има капацитет да побере 100 000 души за четири дни.

През 2022 г. фестивалът се проведе в две издания – едно в Прищина и едно в албанската столица Тирана.

Тази година фестивалът беше оцветен в розово в знак на солидарност с жените в Косово и протест срещу начина, по който те биват третирани.

„Начинът, по който се отнасяме към жените си е начинът, по който се отнасяме и към бъдещето си и идните поколения“, пише фестивалът на страницата си. Кампанията беше споделена и от Дуа Липа на нейния профил в Инстаграм.

Водещи новини

Още новини