Песните на Синатра намаляват стреса

share

Нежните звуци на песните, които пее Франк Синатра помагат на пациентите да се отпуснат и да се чувстват добре, дори и по-бързо да оздравеят, твърди "Дейли мейл", цитиран от онлайн изданието на македонския "Дневник".

Хитове като "I've got you under my skin" намаляват страха при пациенти, които по време на операцията трябва да останат будни.

Тези леки звуци, както и класическата музика, бяха музикалния избор на хирурзите и пациентите, които са участвали в изследването на оксфордската болница "Джон Ретклиф Хоспитъл".

Нивото на стреса се измервало чрез дишането. При изследването пациентите сами съобщаваха на лекарите, кога се чувстват по-добре и кога - по-зле. Данните показали, че 29 процента от пациентите, които са били изложени на музика по-рядко, изпитват стрес от останалите пациенти.

Музиката в операционната зала действа успокояващо при голям брой пациенти. Те са заявили, че в такива условия по-малко мислят за операцията. В това изследване, в операционната зала на пациентите са пускали музика от Синатра, Бетовен, Вивалди.

Музиката допринася пациентите и след операцията да се чувстват по-спокойно и по-лесно да се справят с болката.

Последни изследвания показват, че музиката влияе положително и на пациенти с инсулт, а така също и на онези, страдащи от деменция.

Водещи новини

Още новини