Дизайнерка боядисва дрехи с туберкулоза и стафилококи

share

Текстилният дизайнер Ана Димитриу използва туберкулозни и стафилококови бактерии, за да боядисва произведенията си. Идеята на английската актриса е по този начин да изследва взаимоотношенията на хората с микроорганизмите.

В изложбата „Романтичните заболявания” посетителите могат да видят пано, направено с помощта метицил-резистентни златисти стафилококи (MRSA) и различни антибиотици, или рокля, обагрена с ванкомицин-резистентни златисти стафилококи (VRSA).

Някои елементи са изработени с естествени антибиотици като куркумата, а други са извлечени от полезни стафилококи, добити от тялото на дизайнерката.

Димитриу предупреждава любителите на изкуството, че тя предварително е убили всички потенциално опасни бактерии убийци чрез стерилизация при висока температура.

Дизайнерката успокоява публиката, че след този процес в творбите й са останали единствено пигментите. При най-опасните щамове Димитриу е работила в специално конструиран за целта биологично обезопасен контейнер, който не пропуска опасните бактерии и я предпазва от зарази.

Водещи новини

Още новини